| Тиквица | Дневен внес за исхрана од 2000 килокалории | |
| Во 100 гр | %Дневен внес | |
| Кило калории | 17 | |
| Вкупно масти | 0.3 гр | 0 % |
| Заситени масти | 0.1 гр | % |
| Полинезаситени масти | 0.1 гр | |
| Мононезаситени масти | 0 гр | |
| Холестерол | 0 мг | 0 % |
| Натриум | 8мг | 0 % |
| Калиум | 261 мг | 7 % |
| Вкупно Јаглехидрати | 3.1 гр | 1 % |
| Диетални влакна | 1 гр | 4 % |
| Шеќери | 2.5 гр | |
| Протеини | 1.2 гр | 2 % |
| Витамин А | 4 % | |
| Калциум | 1 % | |
| Витамин Д | 0 % | |
| Виатмин Б-12 | 0 % | |
| Витамин Ц | 29 % | |
| Железо | 2 % | |
| Витамин Б-6 | 10 % | |
| Магнезиум | 4 % | |
Бенефит
Тиквичките содржат различни витамини, минерали. Варената тиквичка е особено богата со витамин А.
Содржат антиоксиданти кои можат да обезбедат разни здравствени придобивки. Највисоките нивоа на антиоксиданти се наоѓаат во кожата на тиквичките.
Богати се со вода и растителни влакна, две соединенија што се исклучително важни за дигестивниот тракт .
Богати се со растителни влакна која овозможува стабилизирање на нивото на шеќерот во крвта.
Растителните влакна, калиумот и каротеноидите во тиквичките можат да го намалат крвниот притисок, холестеролот и другите ризични фактори, причина за кардиоваскуларно заболување.
Богати се со манган, лутеин, зеаксантин и витамини А и Ц кои придонесуваат за здрав вид.
Може да се јадат сурови или варени во супи, чорби, сендвичи, салати, печива и др.



