Гликемиски индекс на слатки, шеќери

366

Повеќе од очигледно е дека сите наведени продукти го качуваат шеќерот и треба да се избегнат.

Ако сакате нешто слатко, но сепак здраво,  земете темно чоколадо !Од големо значење е да знаеме колку слатките ни го качуваат шеќерот во крвта и со тоа да направиме добар избор.

Слика Продукт ГИ ГО
  Путер од кикирики (без шеќер) 25 7.0
  Бело чоколадо 44 26.0
  Гликоза (Декстроза) 100 95.0
  Џем 51 47.5
  Јаворов сируп 55 36.9
  Џем од јагоди, (со шеќер) 65 45.5
  Џем од јагоди (со малку шеќер) 51 31.1
  Кокосов шеќер 35 1.8
   Сируп од пченка (темен) 115 89.2
  Мед 60 45.8
  Моласа 70 52.5
  Намаз од бадеми без шеќер 35 15.1
  Кондензирано млеко со шеќер 80 6.8
  Млечно чоколадо 49 28.9
  Чоколадо 70 38.1
  Експандиран ориз 85 76.3
  Шеќер 58 58.0
  Кондензирано млеко 61 32.9
  Сируп од пченица 100 78.0
  Оризов сируп 100 77.0
  Стевиа 0 0.0
  Фруктоза 20 20.0
  Темно чоколадо (% 80 какао) 20 9.6

https://glycemic-index.net/glycemic-index-of-sweets/

(Често можеме да најдеме компилации од табели со различни извори и кои даваат  различни вредности на гликемиски индекс.Секогаш проверувајте го изворот на информации и споредете со друг извор)