Повеќе од очигледно е дека сите наведени продукти го качуваат шеќерот и треба да се избегнат.
Ако сакате нешто слатко, но сепак здраво, земете темно чоколадо !Од големо значење е да знаеме колку слатките ни го качуваат шеќерот во крвта и со тоа да направиме добар избор.
Слика | Продукт | ГИ | ГО |
![]() |
Путер од кикирики (без шеќер) | 25 | 7.0 |
![]() |
Бело чоколадо | 44 | 26.0 |
![]() |
Гликоза (Декстроза) | 100 | 95.0 |
![]() |
Џем | 51 | 47.5 |
![]() |
Јаворов сируп | 55 | 36.9 |
![]() |
Џем од јагоди, (со шеќер) | 65 | 45.5 |
![]() |
Џем од јагоди (со малку шеќер) | 51 | 31.1 |
![]() |
Кокосов шеќер | 35 | 1.8 |
![]() |
Сируп од пченка (темен) | 115 | 89.2 |
![]() |
Мед | 60 | 45.8 |
![]() |
Моласа | 70 | 52.5 |
![]() |
Намаз од бадеми без шеќер | 35 | 15.1 |
![]() |
Кондензирано млеко со шеќер | 80 | 6.8 |
![]() |
Млечно чоколадо | 49 | 28.9 |
![]() |
Чоколадо | 70 | 38.1 |
![]() |
Експандиран ориз | 85 | 76.3 |
![]() |
Шеќер | 58 | 58.0 |
![]() |
Кондензирано млеко | 61 | 32.9 |
![]() |
Сируп од пченица | 100 | 78.0 |
![]() |
Оризов сируп | 100 | 77.0 |
![]() |
Стевиа | 0 | 0.0 |
![]() |
Фруктоза | 20 | 20.0 |
![]() |
Темно чоколадо (% 80 какао) | 20 | 9.6 |
https://glycemic-index.net/glycemic-index-of-sweets/
(Често можеме да најдеме компилации од табели со различни извори и кои даваат различни вредности на гликемиски индекс.Секогаш проверувајте го изворот на информации и споредете со друг извор)