Во следната табела е прикажано влијанието на некои храни врз ацидо базна рамнотежа на телото
| Силна базна реакција :Да се консумира многу | |
| Целер (свеж) рендан | Суви смокви,суво грозје |
| Магдонос | Сокови од зеленчук (највеќе од морков) |
| Броколи | Грозје (без семки) |
| Спанаќ (свеж) | Диња |
| Билни чаеви (зелен, нане, камилица) | Лубеница(иако има висок ГИ) |
| Лимон | Манго |
| Лук | Сушени маслинки |
| Папаја | |
| Умерено базна реакција: Да се јаде што повеќе | |
| Авокадо | Морска сол |
| Артичок, аспарагус | Соја |
| Зелена салата | Хељда |
| Ротквица | Бадем, лешник, бразилски орев |
| Морков, рендан | Костени |
| Модар патлиџан | Ѓумбир |
| Краставица | Леќа |
| Маслиново масло | Цимет |
| Прокељ | Лути пиперки |
| Кромид | Кари, куркума |
| Грашак ,боранија | Тиквици |
| Печурки | Праска |
| Свежа зелка и кисела зелка(не туршија) | Пашканат |
| Домат | Свеж кокосов орев |
| Сусам | Банана |
| Умерено кисела реакција: Да се консумира помалку | |
| Сирења | Вино (ph околу4.4) |
| Риба-речна, морска | Мед |
| Органско месо | Боровница |
| Интегрални тестенини | Сув кокосов орев |
| Шарен и жолт грав | Овошје со семки(освен бадем) |
| Суви легуминози освен соја | Сливи,суви сливи |
| Рж | Интегрален ориз |
| Поп корн | Сирење од соја |
| Компир | Школки |
| Пченкарен леб | Овес |
| Кечап домашен | Пилешко, мисиркино месо |
| Сончогледово масло | Засладени овошни сокови |
| Многу кисела реакција: Да се јаде во многу мали количини | |
| Бел леб | Бел ориз |
| Печиво од бело брашно | Какао, црн чај |
| Тестенина од бело брашно | Мусли со додаток на шеќер |
| Колачи од бело брашно | Пиво (ph од 2.4 до 1.0) |
| Чоколадо | Вештачки засладувач |
| Сладолед | Жестоки алкохолни пијалоци(ph до 0.5) |
| Јунешко, свинско, јагнешко | Газирани пијалоци, Кока кола |
| Конзервирана туна | Брусница |
| Пржена похована храна | Кикирики,ореви |
| Квасец | Пармезан |
| Туршија (освен кисела зелка) | Сите шеќери |
| Рафинирани житарки | Процесирано сирење за сендвичи |
| Морски плодови | Лекови |
| Соино оризово млеко | |
(тесктот е превземен од “Хроно Готвач- Ризница на хроно исхрана„автор др Ана Гифинг)




