Јаглехидратите обезбедуваат енергија за потребите на метаболитичките процеси во организмот. Тие можат да бидат прости и сложени. Простите јаглехидрати, моно и дисахариди, уште се викаат и шеќери, а во нив спаѓаат гликозата, фруктозата, малтозата, рибозата, сахарозата, лактозата, малтозата и други шеќери од овошјето, зеленчукот, млекото, житарките, шеќерната трска, репка и други извори. Нивната дигестија е кратка и тие за брзо време се апсорбираат во цревата и влегуваат во крвотокот. Во сложените јаглехидрати спаѓа скробот и други недигестибилни јаглехидрати (како целулозата, дигестивните влакна и др.). Во процесот на дигестија, кој трае подолго време во цревата и тие се разложуваат до моносахариди, односно молекули на гликоза. Консумацијата на сложени јаглехидрати кај лицата со дијабетес обезбедува поспора, постепена дигестија и апсорпција на гликозата, а со тоа и постепен внес на гликозата во крвотокот што овозможува постабилно ниво на шеќерот во крвта. Дигестивните влакна се исто така многу важни во исхраната на лицата со дијабетес, бидејки нивното присуство во цревата ја успорува севкупната дигестија и апсорбција на хранливите материи, што повторно придонесува за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта.
Подготвил : Сашко Дрвошански – Нутриционист