Здрава исхрана значи : Максимум хранливи вредности-минимум калории. Ако некој продукт содржи исклучително големо количество на хранливи материи а многу малку калории може да се класифицира во нутритивно богата храна.
Како да се пресмета нутритивното богатство?
Нутриционистите го пресметуваат така што хранливите материи ги делат со калории. Пример 100 гр варена брокула содржи 37 м.г витамин Ц и 25 калории.
Ако поделите 37 со 25 , ќе добиете 1.48- односно со секоја калорија на брокула внесувате 1. 48 мг витамин Ц.
За да внесете дневна потреба од 60-74 мг.витамин Ц мора да изедете околу 50 калории од брокулата или помалку од една мала чинија!
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170382/nutrients