Една Лебна Единица (1 Л.Е) содржи 10-12 грама јаглехидрати
Леб,житарки и тестенини-1 Л.Е=
Леб 30 гр;
Ѓеврек 20 гр;
Бисквити 20 гр;
Варени макарони или фиде 50 гр;
Овесни снегулки 20 гр;
Пченкарни снегулки 15 гр;
Пуканки 15 гр:
Гриз ,брашно и нишесте 15 гр.
Млеко млечни производи и шеќер -1 Л.Е=
250 мл пресно или кисело млеко
100 мл овошен јогурт
25 гр мармалад
15 гр мед
30 гр. недиетална млечна чоколада
12 гр бел кристален шеќер
Компир ,ориз,варила -1 Л.Е=
75 гр. варен компир
45 гр. пржен компир
90 гр. пире од компири
50 гр. варен ориз
50 гр. варен грав,леќа
130 гр. варен грашок
Зеленчук „А“-занемарлива количина јаглехидрати
(Се зима во количина по желба)
Свежа или кисела зелка
Домати
Пиперки
Спанаќ
Краставица
Зелена салата
Боранија
Магдонос
Ротквици
Целер
Праз
Карфиол
Тиквички
Тиква
Модар патлиџан
Зеленчук „Б“-1 Л.Е одговара на=
200 гр цвекло
200 гр моркови
200 гр кромид
200 гр лук
200 гр репка
Овошје и овошни сокови-1 Л.Е=
100гр јаболко
100 гр.круша
140 гр.праска
140 гр. кајсија
70 гр. црни сливи
70 гр.смокви
70 гр.грозје
70 гр. банана
10 гр.цреши
10 гр. вишни
10 гр. боровинки
140 гр.диња
140 гр. малини
140 гр. капини
140 гр.портокал
140 гр.мандарина
140 гр. цитрон
140 гр. киви
140 гр. јагоди
210 гр. лубеница
110 мл. овошен сок
Месо и месни замени не содржат јаглехидрати
Замена за 30 гр месо е =
30 гр црн дроб
50 гр.виршла, кобасица;
40 гр пастрмка
40 гр.лигњи
25 гр овчо сирење
50 гр кравјо сирење
1 јајце
Забелешка:
Сите наведени количества се однесуваат на варени продукти.Да не се земаат повеќе од 2-3 варени јајца неделно
Не прескокнувајте оброци и рамномерно распоредувајте оброци и рамномерно распоредувајте ги лебните единизи во текот на денот
Главен оброк е повеќе од 2 Л.Е
а ужина е до 2 Л.Е
Не ја досолувајте храната
(Упатството за исхрана е даден од Универзитетска клиника за ендокринологија, дијабетес и метаболни нарушувања Скопје)