Тиквица

3496
Тиквица  Дневен внес за исхрана од 2000 килокалории
Во 100 гр %Дневен внес
Кило калории  17
Вкупно масти  0.3 гр 0 %
Заситени масти  0.1 гр  %
Полинезаситени масти 0.1 гр
Мононезаситени масти 0 гр
Холестерол 0 мг 0 %
Натриум 8мг 0 %
Калиум 261 мг 7 %
Вкупно Јаглехидрати 3.1 гр  1 %
Диетални влакна 1 гр 4 %
Шеќери 2.5 гр
Протеини 1.2  гр 2 %
Витамин А   4 %
Калциум 1 %
Витамин Д 0 %
Виатмин Б-12 0 %
Витамин Ц 29 %
Железо 2 %
Витамин Б-6 10 %
Магнезиум 4 %

 

Бенефит
Тиквичките содржат различни витамини, минерали. Варената тиквичка е особено богата со витамин А.
Содржат антиоксиданти кои можат да обезбедат разни здравствени придобивки. Највисоките нивоа на антиоксиданти се наоѓаат во кожата на тиквичките.
Богати се со вода и растителни влакна, две соединенија што се исклучително важни за дигестивниот тракт .
Богати се со растителни влакна која овозможува стабилизирање на нивото на шеќерот во крвта.
Растителните влакна, калиумот и каротеноидите во тиквичките можат да го намалат крвниот притисок, холестеролот и другите ризични фактори, причина за кардиоваскуларно заболување.
Богати се со манган, лутеин, зеаксантин и витамини А и Ц кои придонесуваат за здрав вид.
Може да се јадат сурови или варени во супи, чорби, сендвичи, салати, печива и др.

 
АКЦИЈА
Претодна содржинаТиква
Следна содржинаКим