Тиквица | Дневен внес за исхрана од 2000 килокалории | |
Во 100 гр | %Дневен внес | |
Кило калории | 17 | |
Вкупно масти | 0.3 гр | 0 % |
Заситени масти | 0.1 гр | % |
Полинезаситени масти | 0.1 гр | |
Мононезаситени масти | 0 гр | |
Холестерол | 0 мг | 0 % |
Натриум | 8мг | 0 % |
Калиум | 261 мг | 7 % |
Вкупно Јаглехидрати | 3.1 гр | 1 % |
Диетални влакна | 1 гр | 4 % |
Шеќери | 2.5 гр | |
Протеини | 1.2 гр | 2 % |
Витамин А | 4 % | |
Калциум | 1 % | |
Витамин Д | 0 % | |
Виатмин Б-12 | 0 % | |
Витамин Ц | 29 % | |
Железо | 2 % | |
Витамин Б-6 | 10 % | |
Магнезиум | 4 % |
Бенефит
Тиквичките содржат различни витамини, минерали. Варената тиквичка е особено богата со витамин А.
Содржат антиоксиданти кои можат да обезбедат разни здравствени придобивки. Највисоките нивоа на антиоксиданти се наоѓаат во кожата на тиквичките.
Богати се со вода и растителни влакна, две соединенија што се исклучително важни за дигестивниот тракт .
Богати се со растителни влакна која овозможува стабилизирање на нивото на шеќерот во крвта.
Растителните влакна, калиумот и каротеноидите во тиквичките можат да го намалат крвниот притисок, холестеролот и другите ризични фактори, причина за кардиоваскуларно заболување.
Богати се со манган, лутеин, зеаксантин и витамини А и Ц кои придонесуваат за здрав вид.
Може да се јадат сурови или варени во супи, чорби, сендвичи, салати, печива и др.