Потребни состојки
1 лажица маслиново масло
1 кромид
500 гр. спанаќ
морско оревче
црн бибер
хималајска сол
4 с.л рендан пармезан
4 јајца
Подготовка
Се пржи кромидот околу 4 минути, се додава спанаќот и се остава неколку минути да омекне, додека водата не испари. Се додаваат зачини. Потоа во подмачкан плех се става спанаќот и се прават 4 мали вдлабнатини и едно по едно во секоја вдлабнатина се додава јајце и одозогора се посипува со пармезан. Се пече околу 13-15 минути во претходно загреана рерна на 200 C .
к.калории | јаглени хидрати гр. |
диетални влакна гр. | протеини гр. |
масти гр. |
|
Вкупно | 524 | 25.4 | 11.7 | 44.6 | 23.7 |
1 порција | 131 | 6.35 | 2.9 | 11.1 | 5.9 |
Јајцата содржат лецитин кој овозможува разложување на мастите во црниот дроб и го подобрува метаболизмот на шеќерите. |
(сликата е превземена од tisjir.com)