Сладок компир со печен модар патлиџан

1767

Потребни состојки
2 слатки компири
1 модар патлиџан
2 црвени пиперки
300 гр моцарела
1 с.л маслиново масло
1 с.л оцет балзамико
1 главица црвен кромид
1 китка босилек,
1 чешне лук
лисната зелена салата

Подготовка
Исецкајте го компирот на мали квадрати, додадете им сол, бибер и толчен лук и ставете ги да се печат околу 30 минути  во претходно  загреана рерна на 190 C. Во меѓувреме исечете ги модриот патлиџан и црвените пиперки на кришки и испечете ги во загреана рерна или во грил тава додека не омекнат. За прелив измешајте оцет балзамико, лук, маслиново масло заедно со босилек, кромид (изрендан), сол и бибер. За сервирање поделете ги листовите зелена салата на 4 порции врз кои аранжирајте ги сладкиот компир, модриот патлиџан, пиперките и одозгора ставете моцарела. На крај ставете го преливот.

   к.калории јаглени
хидрати гр.
диетални влакна гр. протеини
гр.
масти
гр.
Вкупно   2807 191.3 57.1 99.9 197.4
1
порција 
701 47.8 14.2 24.9 49.3
Слаткиот компир поради нутритивната вредност  спаѓа во типови на храна кои се препорачуваат на лица со дијабетес

 Извор: Sarah Banbery; The diabetic cookbok
(сликата е превземена од www.ontariosweetpotato.com )