Полнети печени печурки

1946

Потребни состојки
8 големи печурки
1 китка млад кромид
1 чешне лук
мајчина душица
250 гр кашкавал
2 кришки леб
1 китка магдонос
1 мала китка рукола
1 лимон
2 с.л ладно цедено маслиново масло

Подготовка
Загрејте ја рерната на 2000C . Во намачкан плех наредете ги печурките и посипете ги со ситно сецкан кромид, лук и мајчина душица. Одозгора ставете го кашакавалот и на крај посипете со лебни трошки, магданос. Печете ги 15-20 минути додека лебот не добие златеста боја. Во меѓувреме прелијте ја руколата со маслиново масло и сок од лимон. Печурките послужете ги со руколата.

  к.калории јаглени
хидрати гр.
диетални влакна гр. протеини
гр.
масти
гр.
Вкупно 1083 39.5 4.8 73.4 71.9
1 порција 270 9.8 1.2 18.35 17.9
Магдоносот делува антистресно поради кое и се препорачува за лица со дијабетес

http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes
(сликата е превземена од  www.lifesambrosia.com)