Потребни состојки
8 големи печурки
1 китка млад кромид
1 чешне лук
мајчина душица
250 гр кашкавал
2 кришки леб
1 китка магдонос
1 мала китка рукола
1 лимон
2 с.л ладно цедено маслиново масло
Подготовка
Загрејте ја рерната на 2000C . Во намачкан плех наредете ги печурките и посипете ги со ситно сецкан кромид, лук и мајчина душица. Одозгора ставете го кашакавалот и на крај посипете со лебни трошки, магданос. Печете ги 15-20 минути додека лебот не добие златеста боја. Во меѓувреме прелијте ја руколата со маслиново масло и сок од лимон. Печурките послужете ги со руколата.
к.калории | јаглени хидрати гр. |
диетални влакна гр. | протеини гр. |
масти гр. |
|
Вкупно | 1083 | 39.5 | 4.8 | 73.4 | 71.9 |
1 порција | 270 | 9.8 | 1.2 | 18.35 | 17.9 |
Магдоносот делува антистресно поради кое и се препорачува за лица со дијабетес |
http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes
(сликата е превземена од www.lifesambrosia.com)