Потребни состојки
1 чешне лук
2 главици црвен кромид
8 јајца
100 гр кашкавал груиер
1 с.л маслиново масло
сол, бибер
Подготовка
Во тефлонска тава пржете го кромидот заедно со лукот додека не омекнат.
Изматете ги јајцата со кашкавалот ( 20-30 гр груиер оставете на страна) , притоа додадете сол и бибер и додадете ја изматената смеса врз кромидот мешајќи околу 3 минути.
Во меѓувреме загрејта ја рерната и посипете од преостанатиот кашкавал врз омлетот и загрејте го додека не се стопи кашкавалот.
к.калории | јаглени хидрати гр. |
диетални влакна | протеини гр. | масти гр. |
|
Вкупно | 915 | 19.3 | / | 68 | 129 |
1 порција | 228 | 4.8 | / | 17 | 32 |
Кромидот и лукта содржат сулфур кој овозможува подобра циркулацја и делува позитивна на црниот дроб што е од голема важност за лица со дијабетесот. |
Извор: Sarah Banbery; The diabetic cookbok
(сликата е превземена од morecheesemonday.wordpress.com)