Омлет со кромид и сирење

2266

Потребни состојки
1 чешне лук
2 главици црвен кромид
8 јајца
100 гр кашкавал груиер
1 с.л маслиново масло
сол, бибер
Подготовка
Во тефлонска тава пржете го кромидот заедно со лукот додека не омекнат.

Изматете ги јајцата со кашкавалот ( 20-30 гр груиер оставете на страна) , притоа додадете сол и бибер и додадете ја изматената смеса врз кромидот мешајќи околу 3 минути.
Во меѓувреме загрејта ја рерната и посипете од преостанатиот кашкавал врз омлетот и загрејте го додека не се стопи кашкавалот.

  к.калории јаглени
хидрати гр.
диетални влакна протеини  гр. масти
гр.
Вкупно 915 19.3 / 68 129
1 порција 228 4.8 / 17 32
Кромидот и лукта содржат сулфур кој овозможува подобра циркулацја и делува позитивна на црниот дроб што е од голема важност за лица со дијабетесот.

Извор: Sarah Banbery; The diabetic cookbok
(сликата е превземена од  morecheesemonday.wordpress.com)