Дали знавете декa соодносoт на Омега 6 со Омега 3 пред 70-80 години било 4: 1 а сега е 20:1? Ова се должи на премногу консумирање на пржена храна.
Идеален сооднос е 2:1 но реален е 4:2
Омега 3 се полинезаситени масни киселини и се есенцијални бидејќи телото не може да ги произведе и треба да се внесе преку исхрана или суплемент, Ако купувате комбиниран додаток, изберете со концентрација на EPA и DHA!
Има околу 11 вида на Омега 3 но најважни се ALA(Алфа-линоленска киселина), EPA (Еикозапентаеноична киселина )и DHA(Докосахексаеноична киселина). Телото од ALA може да произведе EPA и DHA
Извор EPA и DHA:Рибино масло, туна, сардина,лосос и др
ALA : јаткасти плодови и семиња(ореви, чиа семе, ленено семе)
Омега 3 има структурна улога, тие се важен дел од мембраните на нашите клетки. Бенефит:подобро кардиоваскуларно здравје, . ментално здравје,помага против воспалителни процеси, ги намалува маснотиите од црниот дроб и др
Омега 6 се полинезаситени масни киселини кои треба да ги внесеме преку исхраната НО примарно улогата им е за енергетски потреби.Омега 6 може да продуцира еикосаноиди со про инфламаторно дејство. ПРЕГОлеми колчини можат да бидат штетни со зголемување на воспалителни процеси во телото.
Бенефит: GLA и DGLA помагаат при ревматоиден артритис.Исто така имаат клучна улога во функција на мозокот и нормален раст развој
Извор
Растителни масла (сончогледово, пченкарно масло, масло од соја,и јадења подготвени со тие масла(пржена храна), јаткасти полодови и семиња содржат мала колчина на омега 6
Омега 9(мононезаситени) масни киселина телото може да ги произведе а исто ја внесуваме со маслиново масло која е богата со малку омега 3, малку 6 но многу омега 9
слика:https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Fat/What%E2%80%99s-the-difference-between-omega-3-and-omega-6