Магдонос

1808

 

Магдонос (Petroselinum crispum)

Магдоносот е извонреден извор на витамин К, витамин Ц , добар извор на витамин А, фолати и железо. Исто така содржи испарлива маслена компоненета : миристицин, лимонен, еугенол. Од  флавоноиди содржи апин, апигенин, хризоериол и лутеолин.

По многу истражувања утврдено е дека токму миристицинот го активира ензимот glutathione-S-transferase, кое помага на врзување на слободни радикали при оксидација на молекули  и го заштитува  организмот од оштетување.
Бенефит
Богатиот извор на антиоксиданси овозможува да ги врзе слободните радикали при што ги заштитува клетките од оштетувања. Магдоносот е диуретик поради кое се препорачува за намалување на крвниот притисок. Превенира од кардиоваскуларни заболувања, намалува воспалителни процеси при ревматиден артритис.

 

Магдонос
Г.И. Низок
 
Свеж исецкан магдонос
30.40 гр.(1/2 чаша)
   
Нутриенти Количина  
Протеини 0.90 гр  
Јаглехидрати 1.92 гр  
Масти вкупно 0.24 гр  
Диетални влакна 1.00 гр  
Калории 11  
  DRI(Dietary Reference Intakes)
Препорачан дневен внес
Витамин К   554%
Витамин Ц   54%
Витамин А   14%
Фолати   12%
Железо   10%
Бакар   6%
Калиум   5%
Магнезиум   4%
Диетални влакна   4%
Калциум   4%
Манган   3%
Фосфор   3%
Цинк   3%
Витамин Б3   3 %
Витамин Б1   3 %

 

Извор http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=100

 

 

АКЦИЈА
Претодна содржинаКраставица
Следна содржинаКељ