Магдонос (Petroselinum crispum)
Магдоносот е извонреден извор на витамин К, витамин Ц , добар извор на витамин А, фолати и железо. Исто така содржи испарлива маслена компоненета : миристицин, лимонен, еугенол. Од флавоноиди содржи апин, апигенин, хризоериол и лутеолин.
По многу истражувања утврдено е дека токму миристицинот го активира ензимот glutathione-S-transferase, кое помага на врзување на слободни радикали при оксидација на молекули и го заштитува организмот од оштетување.
Бенефит
Богатиот извор на антиоксиданси овозможува да ги врзе слободните радикали при што ги заштитува клетките од оштетувања. Магдоносот е диуретик поради кое се препорачува за намалување на крвниот притисок. Превенира од кардиоваскуларни заболувања, намалува воспалителни процеси при ревматиден артритис.
Магдонос Г.И. Низок |
||
Свеж исецкан магдонос 30.40 гр.(1/2 чаша) |
||
Нутриенти | Количина | |
Протеини | 0.90 гр | |
Јаглехидрати | 1.92 гр | |
Масти вкупно | 0.24 гр | |
Диетални влакна | 1.00 гр | |
Калории | 11 | |
DRI(Dietary Reference Intakes) Препорачан дневен внес |
||
Витамин К | 554% | |
Витамин Ц | 54% | |
Витамин А | 14% | |
Фолати | 12% | |
Железо | 10% | |
Бакар | 6% | |
Калиум | 5% | |
Магнезиум | 4% | |
Диетални влакна | 4% | |
Калциум | 4% | |
Манган | 3% | |
Фосфор | 3% | |
Цинк | 3% | |
Витамин Б3 | 3 % | |
Витамин Б1 | 3 % |
Извор http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=100