Потребно е
*кинеска зелка 500 гр
*праз 200 гр
*цикорија еден грст
*1 морков
*2 лаж масло од кикирики
*2 с.л оцет од ориз
*1 с.л соја сос
*1 м.л мед
*15 гр гоџи бери
*сол
Со оглед на поднебјето и достапност на производите во прилог се замените : Наместо Цикорија= Рукола Наместо масло од кикирики= ладно цедено масло од сусам Наместо оцет од ориз=вински оцет Кинеската зелка во споредба со обичната е нутритивно побогата, особено има високо ниво на витамин Ц и К, фолна киселина и антиоксиданти. Се користи како природен лек против инфламација. Празот исто е богат со витамин Ц и К. Исто така содржи железо, магнезиум. Долго барав рецепт каде би ги споила и празот и кинеската зелка.Посебно празот затоа што меѓу младите и не е толку популарна. Оваа салата е одличен спој