Потребни состојки
175 гр боровинки (свежи)
сок од 1 портокал
2 с.л агаве
500 гр јогурт
Подготовка
Боровинките и сокот од портокал блендирајте ги додека добиете смеса како пире. Додадете агаве и измешајте ја смесата со јогуртот и ставете да се замрзне.
Пред сервирање измешајте убаво за да дојде до полутечна состојба.
к.калории | јаглени хидрати гр. |
диетални влакна гр. | протеини гр. |
масти гр. |
|
Вкупно | 734 | 86.3 | 4.4 | 46.9 | 25.8 |
Порција | 183.5 | 21.5 | 1.1 | 11.7 | 6.45 |
Боровинките ја зголемуваат сензитивноста на инсулин поради кое се препорачуваат на лица со дијабетес тип 2. |
Извор: Sarah Banbery; The diabetic cookbok
(сликата е превземена од www.jerseygirlcooks.com)