Печените производи како леб, колачи генерално имаат повисок гликемиски индекс од другите намирници бидејќи содржат големи количини рафинирани зрна и додадени шеќери кои лесно се разградуваат за време на варењето.
Општо земено, сè што е направено од бело брашно има висок ГИ поради недостатокот на содржина на растителни влакна. Производите од интегрална пченица имаат тенденција да добиваат пониски резултати на скалата на ГИ бидејќи содржат повеќе влакна отколку преработените житни брашна, сепак, тоа зависи од тоа колку интегрална пченица се користи при правењето на овие производи наспроти други видови извори на брашно.
На пример, нешто означено како „полу зрнест пченичен леб“ веројатно сè уште ќе има прилично висок ГИ поради тоа што само половина е направено со цели зрна, наместо со сорти од цела пченица, како што е лебот од 100% од цели зрна.
Подолу можете да најдете комплетна листа за печени производи со гликемиски индекс и рангирање на гликемиско оптоварување.
Слика | Продукт | ГИ | ГО |
![]() |
Багет бел | 95 | 46.5 |
![]() |
Багет интегрален | 73 | 28.3 |
![]() |
Багел | 70 | 35.4 |
![]() |
Колач | 70 | 34.0 |
![]() |
Бисквити, суви колачи | 70 | 35.0 |
![]() |
Палачинки | 66 | 16.6 |
![]() |
Палачинки од хељда | 40 | 3.6 |
![]() |
Бриош | 70 | 32.9 |
![]() |
Хамбургер леб | 61 | 30.1 |
![]() |
Вафли | 75 | 54.3 |
![]() |
Крекери | 80 | 10.0 |
![]() |
Кроасан | 70 | 21.7 |
![]() |
Колачи со интегрално брашно без шеќер | 50 | 23.4 |
![]() |
Колачи купени класични | 70 | 46.2 |
![]() |
Колачи со путер | 55 | 29.1 |
![]() |
Колачи од овес | 55 | 39.5 |
![]() |
Колачи со повеќе зрна | 51 | 33.2 |
![]() |
Колач од банана | 47 | 17.1 |
![]() |
Пита леб (сплоснат леб) | 57 | 31.9 |
![]() |
Пица | 60 | 19.8 |
![]() |
Крофни | 75 | 38.3 |
![]() |
Леб векна | 70 | 34.3 |
![]() |
Ржан леб | 65 | 31.2 |
![]() |
Оризови вафли | 64 | 52.3 |
![]() |
Оризови бисквити | 85 | 58.6 |
![]() |
Оризов колач | 85 | 69.7 |
![]() |
Соленки | 60 | 41.6 |
![]() |
Крекери од рж | 64 | 44.8 |
![]() |
Бел сендвич леб | 75 | 39.4 |
![]() |
Леб од овес | 47 | 19.2 |
![]() |
Бел безглутенски леб | 90 | 14.0 |
![]() |
Леб од хељда | 50 | 22.9 |
![]() |
Леб од бело брашно | 90 | 43.9 |
![]() |
Леб од интегрално брашно | 45-65 | 31.2 |
![]() |
Леб со никулци | 35 | 12.7 |
![]() |
Млечен леб | 60 | 29.9 |
![]() |
Леб со семиња | 45 | 21.6 |
![]() |
Леб со оризово брашно | 70 | 48.0 |
![]() |
Леб со трици | 65 | 29.4 |
![]() |
Леб со семиња од тиква | 40 | 17.0 |
![]() |
Леб со суво овошје | 47 | 24.4 |
Извор https://glycemic-index.net/glycemic-index-of-baked-products/
(Често можеме да најдеме компилации од табели со различни извори и кои даваат различни вредности на гликемиски индекс.Секогаш проверувајте го изворот на информации и споредете со друг извор)