Целите житарки имаат тенденција да имаат понизок ГИ од преработените житарки бидејќи содржат повеќе влакна и минерали кои го забавуваат варењето. Овесот, на пример, има ГИ вредност од 55, додека белиот леб има многу повисока вредност од 95. Други опции за целото жито вклучуваат јачмен, булгур пченица, киноа и кафеав ориз. Преработените житарки како кускус, тестенини од див ориз и хељда сè уште можат да понудат бенефиции со низок ГИ кога се јадат во умерени количини.
Овие сорти, исто така, може да обезбедат дополнителни хранливи материи, вклучувајќи железо, цинк и витамини од групата Б, кои не би биле достапни од рафинирани скроб, како што се белиот леб и тестенините. За оние кои бараат уште пониска опција за ГИ, постојат некои специјални производи како што се амарант брашно или просо.
Накратко, изборот на вистинскиот тип на жито, зрна може да игра важна улога во управувањето со целокупното здравје со тоа што ќе ви помогне да го контролирате нивото на шеќерот во крвта.
Подолу можете да најдете комплетна листа на житарки со нивниот гликемиски индекс и рангирање на гликемиско оптоварување.
Слика | Продукт | ГИ(Гликемиски индкес) | ГО (Гликемсико оптоварување) |
Амарант семе (неподготвено) | 35 | 19.9 | |
Беле пченка, слатка пченка | 55 | 10.4 | |
Булгур | 55 | 10.2 | |
Шпагети од пченица | 35 | 8.1 | |
Шпагети од соја | 30 | 24.6 | |
Хељда | 50 | 22.0 | |
Див ориз | 45 | 33.8 | |
Жолта пченка | 65 | 10.1 | |
Зрна никулци | 15 | 6.2 | |
Енергетски бар (без шеќер) | 50 | 23.4 | |
Житарици, цели (без шеќер) | 45 | 27.3 | |
Каша од хељда | 40 | 12.4 | |
Каша од пченкарно брашно | 70 | 14.7 | |
Каша од овес | 60 | 9.0 | |
Каша од просо | 70 | 18.9 | |
Сутлијач со млеко и шеќер | 75 | 13.6 | |
Киноа неготвена | 40 | 22.8 | |
Киноа готвена | 35 | 7.3 | |
Пченкарен скроб | 85 | 72.3 | |
Јачмен (варен) | 60 | 40.1 | |
Јачмен житарки | 25 | 15.8 | |
Слатка пченка | 65 | 26.6 | |
Пченка | 35 | 1.8 | |
Корнфлекс | 85 | 55.3 | |
Кускус | 60 | 12.0 | |
Лазања | 47 | 7.0 | |
Нудли од хељда | 59 | 41.6 | |
Нудли од ориз | 65 | 16.2 | |
Лен | 35 | 9.7 | |
Интегрални макарони | 40 | 10.6 | |
Макарони класични | 50 | 15.4 | |
Тестенини (од тврда пченица) | 50 | 11.6 | |
Макарони од хељда | 40 | 28.4 | |
Гриз од пченица | 60 | 42.4 | |
Брашно од хељда | 40 | 28.2 | |
Интегрално брашно | 60 | 33.5 | |
Брашно од киноа | 40 | 22.9 | |
Спелтино брашно | 45 | 30.5 | |
Брашно од костени | 65 | 46.1 | |
Пченкарно брашно | 70 | 53.8 | |
Брашно од наут | 35 | 23.1 | |
Пченично брашно премиум | 85 | 58.6 | |
Ржано брашно од цело зрно | 45 | 28.9 | |
Оризово брашно | 95 | 76.1 | |
Брашно од соја | 25 | 4.5 | |
Мусли | 56 | 31.6 | |
Мусли без шеќер | 50 | 23.6 | |
Мусли со шеќер и мед | 65 | 43.8 | |
Гноки | 70 | 14.0 | |
Овес | 59 | 36.0 | |
Инстант каша од овес | 74 | 41.4 | |
Овесна каша варена со вода | 60 | 9.0 | |
Брашно од овес | 25 | 3.0 | |
Трици (пченица, овес) | 15 | 6.8 | |
Тестенини од интергално брашно | 50 | 32.1 | |
Интегрални тестенини ал денте | 40 | 14.6 | |
Тестенини од пченкарно брашно | 68 | 46.4 | |
Семки од сончоглед | 35 | 7.0 | |
Просо | 70 | 51.1 | |
Пченица од цело зрно | 45 | 26.8 | |
Бело брашно | 85 | 62.6 | |
Снегулки од пченица | 45 | 27.4 | |
Ржано брашно (средно мелено) | 50 | 27.9 | |
Ржани снегулки | 45 | 37.2 | |
Ризото | 70 | 22.1 | |
Ориз ароматизиран | 70 | 6.7 | |
Басмати ориз | 50 | 37.5 | |
Неизлупен басмати ориз | 45 | 16.2 | |
Стандарден бел ориз | 70 | 17.4 | |
Инстант ориз | 85 | 65.5 | |
Див ориз , црн | 35 | 7.3 | |
Долгoзрнест ориз | 60 | 46.8 | |
Ориз Јасмин | 60 | 44.0 | |
Леплив ориз | 90 | 18.9 | |
Кафеав ориз | 50 | 36.5 | |
Црвен ориз | 55 | 38.8 | |
Оризови снегулки | 80 | 61.6 | |
Семки од тиква | 25 | 13.5 | |
Чиа семе | 30 | 12.6 | |
Мешавина на цереалии со шеќер | 70 | 16.2 | |
Шпагети убаво сварени | 55 | 12.8 | |
Интегрални шпагети | 40 | 10.6 | |
Шпагети ал денте | 45 | 21.5 | |
Шпагети болоњезе | 52 | 9.9 | |
Таљиатели | 55 | 34.8 | |
Бела пченка | 49 | 23.1 | |
Рж, цело жито | 34 | 19.0 | |
Каша од јачмен | 70 | 46.1 | |
Брашно од јачмен | 30 | 16.8 |
Извор https://glycemic-index.net/glycemic-index-of-grains/
(Често можеме да најдеме компилации од табели со различни извори и кои даваат различни вредности на гликемиски индекс.Секогаш проверувајте го изворот на информации и споредете со друг извор)