Пијалокот со низок ГИ ќе предизвика само мало зголемување на нивото на шеќер во крвта откако ќе го испиете. Пијалоците со висок ГИ може да доведат до скокови и падови на шеќерот во крвта кои не се пожелни за лицата со дијабетес.
За оние кои бараат поздрави опции при изборот на пијалоци за консумирање, вклучува обична вода или кафе без додадени засладувачи, чај без млеко или мед, мешавини од сокови од зеленчук. Од друга страна, некои популарни пијалоци како сода, газирани пијалоци имаат многу висок ГИ поради нивните големи количини на рафинирани шеќери и вештачки состојки кои брзо ја зголемуваат концентрацијата на гликоза во крвта кога се консумираат.
Алкохолните пијалоци, исто така, генерално се рангирани високо на скалата на гликемискиот индекс поради процесите на ферментација што се користат за време на производството кои создаваат послатки производи со повисоки ГИ; пивото има еден од највисоките резултати меѓу сите алкохолни пијалоци со околу 70, додека резултатот на црвеното вино е помал од 25-30 во зависност од сортата.
(Според некои извори за гликемски индекс на алкохолни пијалоци има податоци дека гликемискиот индес е висок а според некои низок или нула. Затоа овој податок нека биде со резерва и секое лице со дијабетес сам нека одреди според нивото на качување на шеќерот во крвта)
Како заклучок, ако барате здрав избор на пијалок, тогаш одлучете се за алтернативи со низок гликемиски индекс, како што се ладна вода/кафе/чај без засладувачи, заедно со 100% сокови од зеленчук.На спротивниот крај на спектарот се газираните газирани пијалаци чија потрошувачка треба да биде минимална поради нивните покачени ГИ.
Подолу можете да најдете листа на пијалоци со гликемиски индекс и рангирање на гликемиско оптоварување.
Слика | Продукт | ГИ | ГО |
Сок од протокал свежо цеден | 45 | 4.8 | |
Зрна Кафе | 50 | 0.1 | |
Какао во прав (незасладен) | 20 | 4.4 | |
Сок од брусница (незасладен) | 50 | 7.3 | |
Сок од лимон (незасладен) | 20 | 0.6 | |
Сок од морков (незасладен) | 40 | 2.6 | |
Газирани сокови | 60 | 6.0 | |
Сок од ананас (незасладен) | 50 | 6.4 | |
Сок од грозје (незасладен) | 55 | 9.3 | |
Сок од грејпфрут (незасладен) | 45 | 4.5 | |
Сок од круша | 50 | 5.5 | |
Сок од брусница (незасладен) | 50 | 7.3 | |
Сок од цвекло | 64 | 0.0 | |
Сок од домати | 35 | 1.5 | |
Сок од јаболко (незасладен) | 50 | 5.7 | |
Сок од портокал | 48 | 4.8 | |
Спортски пијалок | 75 | 2.9 | |
Цикорија (пијалок) | 40 | 1.1 |
https://glycemic-index.net/glycemic-index-of-beverages/
(Често можеме да најдеме компилации од табели со различни извори и кои даваат различни вредности на гликемиски индекс.Секогаш проверувајте го изворот на информации и споредете со друг извор)