Млечните производи често имаат висок ГИ, што значи дека тие можат да имаат влијание врз нивото на гликоза во крвта.
Сепак, постојат некои опции за млечни производи во кои можете да уживате без премногу да го качите шеќерот во крвта.
Сирењето обично има низок ГИ резултат затоа што на нашите тела им треба подолго време да ги разградат сложените протеини и масти отколку јаглехидратите како белиот леб или компирот. Но, ова варира во зависност од типот на сирење: тврдите сирења како што е пармезанот генерално имаат пониски резултати од меките сорти како што се рикота или крем сирењето.
Слично на тоа, ГИ на јогуртот во голема мера зависи од додадените состојки; обичните верзии имаат тенденција да бидат релативно ниски додека јогуртите со вкус на овошје може да содржат повеќе шеќер и со тоа да се рангираат повисоко на скалата.
Млекото исто така содржи лактоза – природна форма на јаглени хидрати – така што има тенденција да има средно-високо рангирање во однос на ГИ; Откриено е дека полномасното млеко се движи помеѓу 33-47 во споредба со обезмастеното млеко на 32-43, според различни анализи спроведени од Harvard Health Publishing. Истото важи и за другите видови млека: соја (30), бадем (30), итн., сите се разликуваат малку поради нивниот различен состав, но севкупно остануваат претежно умерени вредности – идеални ако се консумираат во умерени количини заедно со оброци кои содржат јаглехидрати богати со влакна или здрави масти.
Конечно, сладоледите обично се рангирани многу високо поради нивната содржина на маснотии и шеќери што се користат за време на производството – кои се движат од 60 нагоре во зависност од изборот на вкус/марка! За да се минимизира потенцијалниот скок што ќе се забележи потоа, наместо тоа, одлучете се за полесни замрзнати десерти со помалку преработени состојки колку што е можно…или уште подобро зошто да не се обидете да направите домашни алтернативи користејќи замрзнато овошје измешано заедно со грчки јогурт и можеби дури и со авокадо?
Слика | Продукт | ГИ | ГО |
Сладолед од ванила (регуларен со шеќер) | 60 | 14.4 | |
Јогурт | 35 | 1.6 | |
Јогурт од соја | 20 | 1.6 | |
Овошен јогурт | 52 | 1.5 | |
Ќефир | 36 | 1.4 | |
Ќефир со ниска масленост | 25 | 0.0 | |
Козјо млеко | 24 | 1.1 | |
Бадемово млеко | 30 | 3.9 | |
Кравјо млеко | 31 | 1.6 | |
Кокосово млеко | 40 | 1.1 | |
Обезмастено кравјо млеко | 27 | 0.1 | |
Млеко од овес | 69 | 3.5 | |
Оризово млеко | 85 | 5.5 | |
Млеко од соја | 30 | 1.8 | |
Чоколадно млеко | 34 | 3.7 | |
Сладолед класичен | 62 | 14.9 | |
Сладолед со фруктоза | 35 | 9.4 | |
Сладолед од соино млеко | 35 | 6.0 | |
Сладолед (обезмастено, ванила) | 46 | 13.8 | |
Обезмастено сирење | 30 | 0.4 | |
Кисела павлака (20%) | 56 | 11.2 | |
Павлака-крем од соја | 20 | 12.9 | |
Сирење Моцарела | 0 | 0.0 | |
Процесирано сирење | 57 | 15.4 | |
Тофу | 15 | 0.6 | |
Фета сирење | 30 | 1.2 | |
Урда | 30 | 0.8 |
https://glycemic-index.net/glycemic-index-of-dairy-foods/