Витамин Б6-Пиридоксин

868

Бенефит

Помага во намалување на нивото на хомоцистеин и со тоа може да се намали нивото на срцеви заболувања. Влијае на когнитивните способности и имунолошката функција на телото. Витаминот Б6 е вклучен во производство на невротрансмитери серотонин и норепинефрин и во формирање на миелин.
Други функции на пиридоксин вклучуваат метаболизам на протеини и гликоза и производство на хемоглобин.
Хемоглобинот е компонента на црвените крвни клетки. Таа носи кислород. Витаминот Б6 е исто така вклучен во одржување на здравите лимфни јазли, тимус и слезина.

Добри извори на храна
Говедско месо, риба. тофу. мешунки, компири. банани. лубеница, соја, наут, црн дроб на говедско месо, пилешки гради, кафеав ориз, моркови, риба, лешници, млеко, свинско месо, компир, семиња, спанаќ и др

Повеќето храна содржат  витамин Б6 во мали количини.

Треба да знаете

Многу луѓе не зимаат доволно од овој нутриент

Препорачан дневен внес

31-50 М: 1.3 мг
Ж: 1.3 мг
51+    М: 1.7 мг
Ж: 1.5 мг

 

Извор www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins;
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219662#food_sources_of_vitamin_B6
Сликата е превземена од:1234RF.com
АКЦИЈА
Претодна содржинаВитамин Б5
Следна содржинаВитамин Б12