Бенефит
Помага во претварање на храна во енергија. Од суштинско значење е за здрава кожа, нервен систем, дигестивниот систем, подржува функции на повеќе од 200 ензими во организмот.
Витаминот Б-3 е комбинација на две хемикалии: никотинска киселина и никотинамид. Телото ги разложува овие хемикалии за да произведе две дополнителни хемикалии: NAD и NADP.
NAD и NADP играат улога во различни хемиски реакции во телото и го поддржуваат метаболизмот на клетките.
Добро извори на храна
Месо, живина, риба,мисиркино месо, печурки, компири, урда, соја, семки од тиква, путер од кикирики итн
Треба да знаете
Иако телото не може да направи витамин Б-3, со витамин Б6 може да ја претвори аминокиселината наречена триптофан во витамин Б-3.
Недостатокот на витамин Б-3 може да наруши многу процеси во организмот и може да доведе до болест наречена пелагра.
Препорачан дневен внес
М :16 мг
Ж : 14 мг
Извор :www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins;
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319429#sources-of-vitamin-b-3
Сликата е превземена од :www.soundhealthandlastingwealth.com