Витамин Б12

887

Бенефит
Помага во намалување на на нивото на хомцистеин и со тоа се намлаува ризикот од срцево заболувања. Помага при обнова на клетките и распаѓање на одредени  масни киселини и аминокиселини. Ги штити нервните клетки и го потикнува нивниот нормален раст. Од значително значење е за црвените крвни зрнца и ДНК.

Витаминот Б-12 е клучен витамин од групата на витамин Б. Потребно е за здравјето на нервните ткива, функцијата на мозокот и производство на црвени крвни клетки.
Кога нивото на витамин Б-12 е премногу ниско, недостаток може да резултира  да доведе до неповратни невролошки симптоми и анемија.
Витаминот Б-12 е важен за функцијата на мозокот синтеза на црвените крвни клетки. Б 12 заедно со витамин Б9 помага во производство на црвени крвни зрнца.
Луѓето на возраст над 14 години треба да консумираат повеќе од 2,4 микрограми (мгг) витамин Б-12 на ден.
Витаминот Б-12 е природно достапен кај месото, но луѓето кои не јадат месо, како што се веганите, можат да добијат витамин Б-12 во форма на суплемент.

Извори на храна
-говедско месо
-свинско месо
-живина
-јагнешко месо
-риба, особено туна
-млечни производи, како што се млеко, сирење и јогурт
-некои нутритивни производи од квасец
јајца

Треба да знаете
Повеќето постари лица имаат дефицит од овој витамин поради послабата апсорбција на овој витамин од храната. Исто така вегани и вегетаријанци многу често имаат дефицит од овој витамин.

Препорачан дневен внес

М: 2.4 мкг
Ж: 2.4 мкг

Извор:https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/listing_of_vitamins
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219822#foods
Сликата е превземана одhttps://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-a-list-of-b12-foods