Од голема важност е лицата со дијабетес да знаат да бројат јаглехидрати.
Со основно броење пресметуваме колку јаглехидрати внесуваме на секој оброк или ужина. Една лебна единица (ЛЕ) содржи меѓу 12-15 грама чисти јаглехидрати. На пример, доколку треба да внесете 60 гр. јаглехидрати односно 5 лебни единици доколку пресметуваме ( 1 ЛЕ=12 ЈХ) за појадок, можете да направите комбинација по ваш избор и да пресметате како во долу наведените табели:
Појадок | Лебни единици ЛЕ | Јаглехидрати гр. |
Леб 78 гр. (пример доколку една кришка пченичен леб Нордик од Ж.Лукс е 26 гр. 3 кришки ) | 3 ЛЕ | 36 |
Сирење 60 гр | 0 | 0 |
Јајце 1 варено | 0 | 0 |
Путер 30 гр | 0 | 0 |
Кисело млеко 250 мл | 1 ЛЕ | 12 |
Јаболко 100 гр | 1 ЛЕ | 12 |
Вкупно | 5 ЛЕ | 60 |
Или
Појадок | Лебни единици ЛЕ | Јаглехидрати гр. |
Мусли од овес 40 гр. или 4 полни супени лажици | 2 ЛЕ | 24 |
Млеко 250 мл. или 1 чаша | 1 ЛЕ | 12 |
Малини 130 гр (1 грст) | 1 ЛЕ | 12 |
Капини 140 гр (1 грст) | 1 ЛЕ | 12 |
Вкупно | 5 ЛЕ | 60 |
Корисници на инсулински пумпи применуваат напредно броење на јаглехидрати.
Подготвил: Везире Старова