Босилек (Ocimum basilicum)
Босилек е билка која стана популарна како главна состојка при подготовка на песто. Босилекот е добар извор на флавоноиди, магнезиум, витамин К, манган, бакар, витамин Ц и омега 3
Бенефит
Овозможува подобра циркулација и ја намалува спазмата во мускулите при тоа го подобрува кардиоваскуларниот систем. Намалува воспалителен процес и има антибактериско својство. Антибактериското дејство се должи на испарливите масла кои содржат estragole, linalool, cineole, eugenol, sabinene, myrcene и limonene кои оневозможуваат раст на следни бактерии: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O:157:H7, Yersinia enterocolitica и Pseudomonas aeruginosa.
Босилек Г.И. Низок |
|
Свеж исецкан босилек 21.20 гр.(1/2 чаша) |
|
Нутриенти | Количина |
Протеини | 0.67 гр |
Јаглехидрати | 0.56 гр |
Масти вкупно | 0.14 гр |
Диетални влакна | 0.34 гр |
Калории | 5 |
DRI(Dietary Reference Intakes) Препорачан дневен внес |
|
Витамин К | 98% |
Манган | 12% |
Бакар | 9% |
Витамин А | 6% |
Витамин Ц | 5% |
Калциум | 4% |
Фолати | 4% |
Железо | 4% |
Омега 3 масти | 3% |
Магнезиум | 3% |
Извор: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85