Босилек

1823

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилек е билка која стана популарна како главна состојка при подготовка на песто. Босилекот е добар извор на флавоноиди, магнезиум, витамин К, манган, бакар, витамин Ц и омега 3

Бенефит
Овозможува подобра циркулација и ја намалува спазмата во мускулите при тоа го подобрува кардиоваскуларниот систем. Намалува воспалителен процес и има антибактериско својство. Антибактериското дејство се должи на испарливите масла кои содржат estragolelinaloolcineoleeugenolsabinenemyrcene и limonene кои оневозможуваат раст на следни бактерии: Listeria monocytogenesStaphylococcus aureusEscherichia coli O:157:H7, Yersinia enterocolitica и Pseudomonas aeruginosa.

Босилек
Г.И. Низок
Свеж исецкан босилек
21.20 гр.(1/2 чаша)
Нутриенти Количина
Протеини 0.67 гр
Јаглехидрати 0.56 гр
Масти вкупно 0.14 гр
Диетални влакна 0.34 гр
Калории 5
 DRI(Dietary Reference Intakes)
Препорачан дневен внес
Витамин К  98%
Манган  12%
Бакар  9%
Витамин А  6%
Витамин Ц  5%
Калциум  4%
Фолати  4%
Железо  4%
Омега 3 масти  3%
Магнезиум  3%

 

 

Извор: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85