Ацидо базна рамнотежа и влијанието на храната во таа рамнотежа

2806

Во следната табела е прикажано влијанието на некои храни врз ацидо базна рамнотежа на телото

Силна базна реакција :Да се консумира многу
Целер (свеж) рендан Суви смокви,суво грозје
Магдонос Сокови од зеленчук (највеќе од морков)
Броколи Грозје (без семки)
Спанаќ (свеж) Диња
Билни чаеви (зелен, нане, камилица) Лубеница(иако има висок ГИ)
Лимон Манго
Лук Сушени маслинки
Папаја
Умерено базна реакција: Да се јаде што повеќе
Авокадо Морска сол
Артичок, аспарагус Соја
Зелена салата Хељда
Ротквица Бадем, лешник, бразилски орев
Морков, рендан Костени
Модар патлиџан Ѓумбир
Краставица Леќа
Маслиново масло Цимет
Прокељ Лути пиперки
Кромид Кари, куркума
Грашак ,боранија Тиквици
Печурки Праска
Свежа зелка и кисела зелка(не туршија) Пашканат
Домат Свеж кокосов орев
Сусам Банана
Умерено кисела реакција: Да се консумира помалку
Сирења Вино (ph околу4.4)
Риба-речна, морска Мед
Органско месо Боровница
Интегрални тестенини Сув кокосов орев
Шарен и жолт грав Овошје со семки(освен бадем)
Суви легуминози освен соја Сливи,суви сливи
Рж Интегрален ориз
Поп корн Сирење од соја
Компир Школки
Пченкарен леб Овес
Кечап домашен Пилешко, мисиркино месо
Сончогледово масло Засладени овошни сокови
Многу кисела реакција: Да се јаде во многу мали количини
Бел леб Бел ориз
Печиво од бело брашно Какао, црн чај
Тестенина од бело брашно Мусли со додаток на шеќер
Колачи од бело брашно Пиво (ph од 2.4 до 1.0)
Чоколадо Вештачки засладувач
Сладолед Жестоки алкохолни пијалоци(ph до 0.5)
Јунешко, свинско, јагнешко Газирани пијалоци, Кока кола
Конзервирана туна Брусница
Пржена похована храна Кикирики,ореви
Квасец Пармезан
Туршија (освен кисела зелка) Сите шеќери
Рафинирани житарки Процесирано сирење  за сендвичи
Морски плодови Лекови
Соино оризово млеко

(тесктот е превземен од “Хроно Готвач- Ризница на хроно исхрана„автор др Ана Гифинг)