Во следната табела е прикажано влијанието на некои храни врз ацидо базна рамнотежа на телото
Силна базна реакција :Да се консумира многу | |
Целер (свеж) рендан | Суви смокви,суво грозје |
Магдонос | Сокови од зеленчук (највеќе од морков) |
Броколи | Грозје (без семки) |
Спанаќ (свеж) | Диња |
Билни чаеви (зелен, нане, камилица) | Лубеница(иако има висок ГИ) |
Лимон | Манго |
Лук | Сушени маслинки |
Папаја | |
Умерено базна реакција: Да се јаде што повеќе | |
Авокадо | Морска сол |
Артичок, аспарагус | Соја |
Зелена салата | Хељда |
Ротквица | Бадем, лешник, бразилски орев |
Морков, рендан | Костени |
Модар патлиџан | Ѓумбир |
Краставица | Леќа |
Маслиново масло | Цимет |
Прокељ | Лути пиперки |
Кромид | Кари, куркума |
Грашак ,боранија | Тиквици |
Печурки | Праска |
Свежа зелка и кисела зелка(не туршија) | Пашканат |
Домат | Свеж кокосов орев |
Сусам | Банана |
Умерено кисела реакција: Да се консумира помалку | |
Сирења | Вино (ph околу4.4) |
Риба-речна, морска | Мед |
Органско месо | Боровница |
Интегрални тестенини | Сув кокосов орев |
Шарен и жолт грав | Овошје со семки(освен бадем) |
Суви легуминози освен соја | Сливи,суви сливи |
Рж | Интегрален ориз |
Поп корн | Сирење од соја |
Компир | Школки |
Пченкарен леб | Овес |
Кечап домашен | Пилешко, мисиркино месо |
Сончогледово масло | Засладени овошни сокови |
Многу кисела реакција: Да се јаде во многу мали количини | |
Бел леб | Бел ориз |
Печиво од бело брашно | Какао, црн чај |
Тестенина од бело брашно | Мусли со додаток на шеќер |
Колачи од бело брашно | Пиво (ph од 2.4 до 1.0) |
Чоколадо | Вештачки засладувач |
Сладолед | Жестоки алкохолни пијалоци(ph до 0.5) |
Јунешко, свинско, јагнешко | Газирани пијалоци, Кока кола |
Конзервирана туна | Брусница |
Пржена похована храна | Кикирики,ореви |
Квасец | Пармезан |
Туршија (освен кисела зелка) | Сите шеќери |
Рафинирани житарки | Процесирано сирење за сендвичи |
Морски плодови | Лекови |
Соино оризово млеко |
(тесктот е превземен од “Хроно Готвач- Ризница на хроно исхрана„автор др Ана Гифинг)