Потребни состојки
300 гр. аспарагус
4 јајца
1 чешне лук
пармезан 85 гр.
сол, бибер
Подготовка
Загрејте вода да зоврие. Ставете го аспарагус во зовриената вода и остајте да вријат 5 минути. Во друг сад едно по едно пржете ги јајцата така да и белката и жолчката се испржат убаво.
Исцедете ја водата од садот, аспарагусот поделете ги на 4 порции, одозгора ставете јајце и посипете со пармезан.
к.кал | јаглени хидрати гр. |
диетални влакна | протеини гр. |
масти гр. |
|
Вкупно | 678 | 16.7 | 0 | 60 | 41 |
1 порција | 169 | 4 | 0 | 15 | 10 |
Аспарагусот поради нутритивните вредности се препорачува во исхраната на лица со дијабетес. |
Извор: Sarah Banbery; The Diabetic Cookbok
(сликата е превземена од www.thecherryshare.com)