Аспарагус со јајце на око

2531

Потребни состојки
300 гр. аспарагус
4 јајца
1 чешне лук
пармезан 85 гр.
сол, бибер
Подготовка
Загрејте вода да зоврие. Ставете го аспарагус во зовриената вода и остајте да вријат 5 минути. Во друг сад едно по едно пржете ги јајцата така да и белката и жолчката се испржат убаво.
Исцедете ја водата од садот, аспарагусот поделете ги на 4 порции, одозгора ставете јајце и посипете со пармезан.

  к.кал јаглени
хидрати гр.
диетални влакна протеини
гр.
масти
гр.
Вкупно 678 16.7 0 60 41
1 порција 169 4 0 15 10
Аспарагусот поради нутритивните вредности се препорачува во исхраната на лица со дијабетес.

Извор: Sarah Banbery; The Diabetic Cookbok
(сликата е превземена од  www.thecherryshare.com)